Рецепти
Здравейте, на всички, посетили нашата страница ,
В тази рубрика ще публикуваме рецепти , които са лично изпробвани или споделени от приятели , познати и клиенти!
Желанието ни е всеки , който желае да се докосне до брашна и продукти от спелта в своя дом , да може лесно и достъпно да използва доказали се в практиката рецепти.
Полезна информация :
Брашната от спелта са универсален заместител на масовите брашна , които употребявате и с тях можете лесно да приготвите своите любими печива,сладкиши и всякакви храни, в които използвате брашно .
Нашата молба :
Моля , споделяйте своите впечатления,творения и рецепти , с нас и с Ваше разрешение, ще ги публикуваме и направим достъпни до повече хора, които искат да използват в ежедневието си изцяло натурални брашна - брашна получени от древната пшеница спелта !
Ние не сме кулинари и не очакваме от никого да бъде - достатъчно е да бъдем себе си
За целта използвайте страницата ни във Фейсбук,Инстаграм или на имейл perunfood@gmail.com
Добър .... апетит от нас !

Хляб с бяло брашно от спелта
Преди две седмица , Доволен клиент в лицето на една дама - Чанита Ангелова , ни изпрати кадри на приготвен от нея хляб с бяло брашно от спелта .Обеща ни й рецептата , която споделяме с Вас.
"Здравейте отново :)
Както обещах, изпращам по-долу рецептата за хляба:
Продукти :
- 500 гр. бяло брашно от спелта Перун
- 350 мл вода
- 1,5 ч.л. сол
- Мая за хляб (1 пак. суха или съответното количество прясна) или в моя случай Закваска за хляб

Кус Кус от спелта с червени боровинки на фурна
Предлагаме Ви едно предложение , с "участието" на любимият на всички кус кус от спелта Перун
Рецептата и фотографиите са дело на Закуска в кутия и Mariella Photography :
Днес споделям с вас вдъхновяваща и здравословна рецепта с една от любимите ми находки – кускус от спелта от Перун! ???? В кускуса не са добавяни никакви консерванти, подобрители или ГМО.
Кускус от спелта с червени боровинки на фурна
Продукти :
- прясно мляко
- кус кус от спелта Перун
- сметана готварска
- захар
- ванилена захар
- червени боровинки
- сол

Мързеливата баница на Дени ( с юфка от спелта )
Нашата пълнозърнеста юфка от спелта , представена по един по-различен начин
Прекрасно предложение изпратено от Деница Атанасова , за което сме безкрайно Благодарни
"Мързеливата баница" на Дени
Продукти :
- 6 яйца ;
- 400 гр. кисело мляко ;
- 10 гр. соба бикарбонат ;
- 400 гр. сирене ;
- 50 мл. зехтин ;
- 100 мл. газирана вода ;
- 1 пакет юфка от спелта "Perun"

Кръгла Коледна торта
Кръгла Коледна торта
Продукти:
за медените бисквити:
- 1 голямо яйце
- 1/2 чаена чаша кокосова захар
- 2 чаени чаши пълнозърнесто брашно Perun
- 125 грама краве масло, меко
- 1/2 чаена чаша орехи
- 2 супени лъжици пчелен мед
- 1 чаена лъжичка бакпулвер
- 1 чаена лъжичка цейлонска канела
- 1 чаена лъжичка ликьор от хинап
- брашно за поръсване на плота
за крема:
- 500 милилитра прясно краве мляко
- 150 грама захар от фурми
- 40 грама пшенично нишесте
- 50 грама краве масло
- 6 жълтъка
- 1 пакетче желатин
- 2 капки етерично масло от лимон
за покритието:
- 200 грама животинска сметана 35% масленост
за звездите:
- 200 грама домашно сладко от сини сливи
- 1 пакетче желатин
Брой порции: 8 порции
Време на подготовка: 15 минути
Време на готвене: 60 минути
*автор на рецептата и снимките е Габриела Цулин . С благодарност за вдъхновението и Коледния дух ! Прекрасно допълнение към трапезата.
** препратка към сайта на Габриела Цулин с оригиналната рецепта .

ФЪСТЪЧЕНИ БИСКВИТКИ С ЖЕЛЕ ОТ ВИШНИ
- - 80 г фъстъчено масло
- - 80 г пълнозърнесто брашно от спелта @perunfood
- - 50 г нерафинирана захар (друга)
- - 2 ванилийки
- - 60 мл вода
- - 35 г сладко от вишни
- - 1 ч.л. желатин
* Рецептата и снимките са предоставени с любезното съдействие на Yoni Good food | Gym lover
- Благодарим

Хрупкави бисквити Коледни мечета
Хрупкави бисквити Коледни мечета *
Продукти:
- 200 грама брашно от спелта
- 40 милилитра топла вода
- 40 грама захар от фурми
- 90 грама краве масло
- 3 грама суха мая
за отгоре:
*автор на рецептата и снимката е Габриела Цулин . С благодарност за вдъхновението и Коледния дух
** препратка към сайта на Габриела Цулин с оригиналната рецепта .

Кус-кус от спелта с печена тиква и сирене
Кус-кус от спелта с печена тиква и сирене
Продукти:
- 200 гр тиква
- Няколко с.л. зехтин
- 100гр сирене
- 150гр кус кус от спелта на @perunfood
- 1 с.л. кимион
- 2 с.л. мащерка
- Сол на вкус
* Рецептата и снимките са предоставени с любезното съдействие на Dari's Kitchen - Сърдечна благодарност!

Масленки с розмарин
Масленки с розмарин *
Продукти:
- 230 гр пълнозърнесто пшенично брашно @perunfood
- Щипка морска сол
- 150гр масло на стайна температура
- Листата на 1 малък стрък розмарин, ситно накълцани
- 80 гр кокосова захар + щипка бяла захар за поръсване
* Рецептата и снимките са предоставени с любезното съдействие на Dari's Kitchen - Сърдечна благодарност!

Кантучини със сушени плодове
Кантучини със сушени плодове (и брашно от спелта) *
Продукти:
- 35 грама микс от сушено френско грозде, стафиди и цитрусови корички
- 20 грама годжи бери
- 30 грама сушена кайсия без костилка
- 35 грама насипна сушена натурална кайсия без костилка
- 30 грама сушени сливи без костилка
- 60 грама кралски фурми Medjool
- 2-3 супени лъжици сироп от фурми
- 60 грама тиквено семе, сурово
- 25 грама лешници, сурови
- 25 грама бадеми, сурови
- 20 грама филирани бадеми
- 220 грама брашно от спелта
- 390 грама прясно краве мляко
- 1/2 чаена лъжичка сода бикарбонат
- 1/2 чаена лъжичка цейлонска канела
*автор на рецептата и снимката е Габриела Цулин . С благодарност за интересната рецепта.
** препратка към сайта на Габриела Цулин с оригиналната рецепта .
Баница с ръчно точени кори и плънка от телешка кайма
Баница с ръчно точени кори и плънка от телешка кайма
Продукти:
за тестото:
- 400 грама бяло пшенично брашно PERUN
- 300 милилитра топла вода
- 15 милилитра ябълков оцет
- 30 милилитра зехтин екстра върджин
- 15 грама келтска сол
за плънката:
- 3 яйца
- 250 грама телешка кайма
- 200 грама краве кашкавал
- 10 грама келтска сол
- 1/2 чаена лъжичка черен пипер
- 1/2 чаена лъжичка кимион
Виж повече...
* рецептата е предоставена с любезното съдействие на Габриела Цулин

Баница с пшенично брашно и брашно от спелта
Има ли нещо по-вкусно от баницата на баба ? Днес ще си приготвим домашна баничка с точени кори. Със съдействието на Перун
Ето какво ще ни е нужно!
Продукти:
За тестото:
- Около 2-3 чаши брашно (аз смесих бяло пшенично с брашно от Спелта)
- 1 голямо яйце??
- 3 с.л.краве масло
- 1 ч.ч. хладка вода
- 1 ч.л. сол
За намазване:
- 200 гр чисто масло
- допълнително брашно за разточване
за плънката:
- 3 яйца, разбити
- 400 гр твърдо сирене, натрошено
- Щипка сода за хляб
Порции:
- 10-12 парчета
Време за приготвяне:
- приготовление на корите и плънката - 50 минути
- изпичане на 180 градуса - до готовност
* рецептата е предоставена с любезното съдейтвие на Малко калории с много любов

Пица ( блат от пшенично брашно и бяло от спелта )
Знаете ли коя е тайната на вкусните пици? Качественото брашно, разбира се :) :)
Със съдействието на нашите приятели от Перун, приготвихме уникална пица
Продукти:
- 200 г брашно от спелта "Перун"
- 50 г пшенично брашно "Перун*
- 200 мл вода
- 5 г суха мая
- щипка сол
- зехтин
- чери домати
- 1 чаша натурален доматен сос
- Рукола
- гъбки
- моцарела
Порции :
- за двама души :)
Време за приготвяне :
- 15-20 мин за тестото ;
- 60 мин втасване на тестото ,
- 15 мин за изпичане
* рецептата и снимките са предоставени с любезното съдействие на Малко калории с много любов

Лесен хляб с брашно от спелта (вариант с прясно мляко)
Продукти:
- 500 грама бяло брашно от спелта Перун
- 260 мл прясно мляко
- 7 грама суха мая
- 1 супена лъжица захар
- 2 чаени лъжици сол
- 3 супени лъжици зехтин
Порции:
- два хляба
Време за приготвяне:
- 30 минути подготовка
- 60 минути за втасване
- 30 минути печене
*текста,снимките и рецептата са предоставени с любезното съдействие на "Супичка"

Плодови кексчета без захар ( с брашно от спелта )
Продукти:
- 100 грама пълнозърнесто брашно от Спелта Перун
- 2-3 лъжици кокосово брашно
- 2 лъжици мед
- 2 яйца
- Бакпулвер
- 250 мл кокосово мляко (може и краве, но вкусът ще е по-различен)
- Боровинки
Порции:
- 6-8 порции ( броя )
Време за приготвяне:
- за приготвяне на сместа - 20 мин
- за изпичане - 30 мин ( на 180 градуса )
*кадъра и рецептата са предоставени с любезното съдействие на Малко калории с много любов

Черешов пай ( с брашно от спелта )
Продукти:
- черешки - 200 грама
- брашно от Спелта на Перун - 100 грама
- яйца - 2 разбити
- мед - 2-3 лъжици
- прясно мляко - 120мл
- краве масло - 50 грама
Порции:
- 10 - 12 парчета , според големината им и апетита на хапващите :)
Време за приготвяне:
- приготвяне на сместа - 15-20 мин ;
- изпичане - 30 мин на 180 градуса ;
*кадъра и рецептата са предоставени с любезното съдействие на Малко калории с много любов

Домашен хляб със семена
Продукти:
- 300гр.брашно от спелта "Перун"
- 100гр.пълнозърнесто пшенично брашно "Перун"
- 200 гр. кашкавал
- 400гр. кисело мляко
- 1ч.л.сода
- 3 яйца
- Самардала
- Чиа
- Семки (тиквени, слънчогледови)
Порции:
- 15 филии- примерно :)
Време за приготвяне:
- приготвяне на тестото - 15-20 мин ;
- изпичане - 45 мин на 180 градуса ;
*кадъра и рецептата са предоставени с любезното съдействие на Малко калории с много любов

Козунак с брашно от спелта и шоколад
Продукти :
- брашно от спелта - 650 грама бяло брашно Перун
- прясно мляко - 200 мл
- яйца - 4 броя
- захар - 1 чаена чаша
- краве масло - 120 грама
- суха мая - 7 грама ( или 1/2 кубче)
- ванилии - 1 брой
- ром - 1 есенция или 1 супена лъжица ром
- сол - 1 чаена лъжица
- шоколад - 100 грама
Порции : Два Козунака
Време за приготвяне :
- 30 минути - подготовка ;
- 120 минути - втасване ;
- 30 минути - печене ;

Лесен хляб с кисело мляко и брашно от спелта
Продукти :
- брашно от спелта - 500 грама ( бяло )
- мая - 1/2 кубче прясна мая
- кисело мляко - 2/3 чаена чаша
- мед - 1 супена лъжица
- сол - 2 чаени лъжици
- олио - 2 супени лъжици
- вода - 2/3 чаена чаша топла вода
Порции : 12 порции
Време за приготвяне : 155 мин.
* Рецептата е предоставена с любезното съдействие на Супичка , а е изпълнена от П.Желков! Благодарим Ви...
Франзели от спелта **
Продукти
- Около 500 г брашно от спелта (300 г пълнозърнесто и 200 г бяло)
- 300 мл вода хладка
- 2 ч. л. сол
- 1 пак. суха мая
- 2 с.л. зехтин
- 1 голяма с.л. мед
Порции
- 3 франзели
Време
- приготвяне 10 минути
- за втасване 30
- изпичане 20
* Изпълнението на рецептата е дело на Люси , а на блога й - Lussi`s World of Artcraft , можете да откриете и много други детайлно обяснени и изпитани рецепти!
** Снимките са на Люси - лични авторски !
Хляб с пълнозърнесто брашно от спелта - за хлебопекарна
Продукти:
- 350 мл вода ;
- 250 гр пълнозърнесто брашно от спелта ;
- 250 гр бяло брашно от спелта ;
- 1 супена лъжица сол ( непълна) ;
- 3-4 супени лъжици олио ;
- половин чаена лъжица оцет ;
- 2 супени лъжици захар ;
- 1 чаена лъжица суха мая ;
- семена ( маково,сусам и ленено ) за поръсване
Порции :
- 1 хляб - 10-15 филии ;
Време :
- 350 мин ( според програмата на Вашата хлебопекарна за хляб с пълнозърнесто брашно от спелта )
Или друг практичен съвет ;
- използвате програмата за "тесто"* на Вашата хлебопекарна и след приключване на процеса ( 90 мин ) , оставяте да втаса , както си е в уреда и включете на програма " изпичане"* - за 60 мин
*цитираните програми са на различни позиции при различните модели хлебопекарни
* *рецептата е предоставена с любезното съдействие на Зв.Здравкова от гр.Шумен - оригиналната рецепта е с пшенични брашна, които тук сме подменили с брашна от спелта !

Питка със сирене
Продукти :
- 1 кг брашно от спелта
- 1 кофичка кисело мляко
- 1 суп.л. олио
- 1 суп.л. сол
- 1 суп.л. оцет
- 1 чаена л. захар
- 100 мл топла вода
- 3-4 яйца
- 1 кубче прясна мая (42 гр) или две пакетчета суха
- бучка сирене
- краве масло за намазване
Порции:
- 1 питка /около 15 парчета
Време :
- приготвяне на тестото 20 минути
- за втасване около 1 час
- за второто втасване - (след оформяне на питката ) около 40 минути
- изпичане 40-45 минути на 200 градуса ( предварително загрята фурна)

Мекици с бяло брашно от спелта
Продукти:
- 2 и 1/2 чаена чаша топла вода
- 4 чаени чаши брашно - бяло брашно от спелта
- 1 чаена лъжица сол
- 2 супени лъжици захар
- 1 супена лъжица суха мая
Порции :
- Взависимост от големината на мекичките - около 20 броя
Време за приготвяне :
- Приготвяне на тестото( от предната вечер) - 20 мин.
- Готвене ( пържене ) - 20 мин.
- Общо време - 40 мин .

Мъфини с брашно от спелта ,банани и овесени ядки(флейкс от спелта)
Продукти :
- овесени( спелтени) ядки-1 чаена чаша
- брашно от спелта- 1 чаена чаша
- банан- 2 броя
- захар- 1 чаена чаша
- краве масло- 1/2 чаена чаша
- яйца- 2 броя
- сурови ядки- 1/2 чаена чаша
- сол- 1/2 кафена лъжица
- лимонов сок- 1 кафена лъжица
- бакпулвер- 1 чаена лъжица
Време :
- подготвяне на сместа : 15-20 мин.
- изпичане - 20 мин в предварително загр.фурна на 200 градуса
*рецептата е предоставена с любезното съдействие на нашите приятели от Спелта Фуудс

Лудо тесто с брашно от спелта
* Тестото е универсално и с него могат да се приготвят
пици , мекици , кифли и т.н
Продукти:
- брашно - 1 с.л.
- захар - 1 с.л.
- прясно мляко - 250 мл
- прясна мая - 1 кубче (42 г)
- брашно - 1 кг
- бакпулвер - 1 пакетче
- кисело мляко - 400 мл
- захар - 3 ч.л.
- олио - 4 с.л.
- сол - 1 ч.л.
- яйца - 2 бр.
Време за приготвяне :
Приготвяне на тестото - 20 мин.
Готвене ( пържене ) - 20 мин.
Общо време - 40 мин .

Катми с брашно от спелта
Продукти :
- 2 яйца;
- 1 кофичка кисело мляко (400 гр.) ;
- 1 кофичка вода (400 гр.) ;
- щипка сол;
- 2 чаени лъжички захар;
- 1 пакетче суха мая.
- брашно от спелта около 450 гр., колкото поеме до получаване на консистенция малко по-гъста от тази на боза
- краве масло за намазване
Порции:
Рецептата за около 12-15 броя:
Време :
За приготвяне на сместа - 10-15 минути *
* хубаво е да престои сместа поне 30 минути
** Изпълнението и рецептата са любезно предоставени от Bake Away ! Благодарим !
Солен кекс с брашно от спелта, извара и копър
Продукти :
- 3 яйца;
- 200 гр.(1 чаена чаша) кисело мляко;
- 1 чаена лъжичка сода бикарбонат;
- ½ чаена чаша слънчогледово олио;
- 200 гр.нарязан качествен мек салам (ползвах мортадела);
- 4 супени лъжици извара (по възможност фино пасирана);
- ситно нарязан копър на вкус ( аз сложих 2 чаени лъжички);
- 1 и ½ чаена чаша брашно от спелта;
- 1 чаена лъжичка бакпулвер;
- щипка сол;
- черен пипер на вкус.
** Изпълнението и рецептата са любезно предоставени от Bake Away ! Благодарим !

Хляб от спелта
Продукти
- 600 г брашно от спелта
- 1 суп. лъжица мед
- 1 суп. лъжица зехтин (аз ползвах сусамово олио)
- 300 мл топла вода
- 2 ч.л. суха мая
- семена за поръсване - сусам, мак, овесени ядки
Порции: 1 хляб /около 15 филии
Време
- приготвяне на тестото 20 минути
- за втасване 1 час и половина
- за второто втасване20 минути
- изпичане 40-45 минути

Крекери с брашно от спелта и сушени домати
Продукти
- 2 1/2 чаени чаши брашно от спелта
- 1 чаена чаша овесени ядки
- 1 чаена чаша студена вода
- 15бр сушени домати
- 1 чаена лъжица бакпулвер
- 3 чаени лъжици сол
- 1 чаена лъжица захар
- 4 супени лъжици зехтин
- 2 супени лъжици сусам
Порции
- 10 порции
Време
- приготвяне 10 минути
- за втасване 30
- изпичане 30
* Изпълнението на рецептата и снимката са предоставени с любезното съдействие на Супичка ! Благодарим
Мъфини с горски плодове и брашно от спелта
Продукти :
- 1и1/3 чаена чаша брашно от спелта;
- 1 пакетче бакпулвер;
- 1 течна ванилия;
- 1 чаена чаша кисело мляко;
- 1 чаена лъжичка сода бикарбонат;
- 3 яйца;
- ½ чаена чаша разстопено краве масло;
- ½ чаена чаша подсладител (аз ползвах кафява нерафинирана захар, за това кексчетата се получиха кафяви);
- ½ чаена чаша горски плодове
Порции :
- 14 броя
** Изпълнението и рецептата са любезно предоставени от Bake Away ! Благодарим !

Хрупкави домашни гризинки със сиренце и маслинки
Продукти :
- около две шепи бяло или пълнозърнесто брашно от спелта или лимец "Перун"
- 1/2 ч.л. сода
- маслинки
- сирене
- сух босилек или мащерка
- зехтин
*рецептата е предоставена с любезното съдействие на нашите приятели от Спелта Фуудс ! Сърдечна благодарност

Мъфини от спелта с боровинки
Продукти :
- 220гр пълнозърнесто или бяло брашно от спелта "Перун"
- 1/2 ч.л. сода
- 1ч.л. бакпулвер
- 1/2 ч.л. канела
- 1/2 ч.л. сол
- 150гр кафява захар
- 2 яйца
- 70гр. разтопено масло
- 280гр. кисело мляко
- 190гр. боровинки-може да са пресни, може и замразени. Ако са замразени ги извадете малко да се отпуснат преди да ги сложите.
*рецептата е предоставена с любезното съдействие на нашите приятели от Спелта Фуудс ! Сърдечна благодарност

Питка с бяло брашно от спелта
Продукти :
- 500 мл хладка вода,
- 950 гр бяло брашно,
- 2 яйца/единият жълтък отделям за намазване /
- 2сухи маи по7 гр,
- 2 с. Л захар,
- 1 с. Л сол,
- 30-40 мл олио
Порция :
- 15 -20 броя , според големината на разчупване ;
* Изпълнението на рецептата и снимката са предоставени с любезното съдействие на МАРИАНА ВЕНКОВА ! Благодарим

Кекс с бяло брашно от спелта
Продукти :
- брашно от спелта ( бяло ) - 2 чаени чаши Перун
- олио - 2/3 чаена чаша
- захар - 2/3 чаена чаша
- бакпулвер - 2 чаени лъжици
- хлебна сода - 1/2 чаена лъжица
- яйца - 4 броя
- какао на прах
Порция :
- 12 порции
Време :
- 50 мин.
* Рецептата е вдъхновена от Супичка и с малки изменения и е приготвен от В.Иванова ! Благодарим !

Бърз и лесен хляб с бяло брашно от спелта
Продукти :
- вода - 300 мл топла вода
- брашно - 500 грама ( бяло брашно от спелта )
- мая - 20 грама 1/2 кубче
- сол - 1 1/2 чаена лъжица
- захар - 1 чаена лъжица
- олио - 2 супени лъжици
Порции : 8 порции
Време за приготвяне : 20 подготовка , 50 мин втасване , 30 мин печене
* Рецептата е предоставена с любезното съдействие на Супичка ! Изпълнението е авторско ;)