Този сайт използва бисквитки (Cookies). Ако продължите да използвате сайта приемаме, че сте съгласни с използването на бисквитки. Научете повече за тях и се запознайте с политиката ни за защита на личните Ви данни тук

Рецепти

Рецепти

Здравейте, на всички, посетили нашата страница ,

В тази рубрика ще публикуваме рецепти , които са лично изпробвани или споделени от приятели , познати и клиенти!

Желанието ни е всеки , който желае да  се докосне до  брашна и продукти от спелта в своя дом , да може лесно и достъпно да използва доказали се в практиката рецепти.

Полезна информация : 

Брашната от спелта са универсален заместител на масовите брашна , които употребявате и с тях можете лесно да приготвите своите любими печива,сладкиши и всякакви храни, в които използвате брашно . 

Нашата молба : 

Моля , споделяйте своите впечатления,творения и рецепти , с нас и с Ваше разрешение, ще ги публикуваме и направим достъпни до повече хора, които искат да използват в ежедневието си изцяло натурални брашна  -  брашна получени от древната пшеница  спелта !

Ние не сме кулинари  и не очакваме от никого да бъде - достатъчно е да бъдем себе си smiley

За целта използвайте страницата ни във Фейсбук,Инстаграм или на имейл perunfood@gmail.com 

Добър .... апетит  wink от нас ! 

 

Хляб от спелта

Продукти

  •     600 г брашно от спелта
  •     1 суп. лъжица мед
  •     1 суп. лъжица зехтин (аз ползвах сусамово олио)
  •     300 мл топла вода
  •     2 ч.л. суха мая
  •     семена за поръсване - сусам, мак, овесени ядки

Порции: 1 хляб /около 15 филии

Време

  •     приготвяне на  тестото  20 минути
  •     за втасване 1 час и половина
  •     за второто втасване20 минути
  •     изпичане 40-45 минути
Прочети още

Крекери с брашно от спелта и сушени домати

Продукти

  • 2 1/2 чаени чаши брашно от спелта
  • 1 чаена чаша овесени ядки
  • 1 чаена чаша студена вода
  • 15бр сушени домати
  • 1 чаена лъжица бакпулвер
  • 3 чаени лъжици сол
  • 1 чаена лъжица захар
  • 4 супени лъжици зехтин
  • 2 супени лъжици сусам

Порции

  • 10 порции

Време

  • приготвяне 10 минути
  • за втасване 30
  • изпичане 30

* Изпълнението на рецептата и снимката са предоставени с любезното съдействие на Супичка ! Благодарим 

Прочети още

Франзели от спелта **

Продукти

  • Около 500 г брашно от спелта (300 г пълнозърнесто и 200 г бяло)
  • 300 мл вода хладка
  • 2 ч. л. сол
  • 1 пак. суха мая
  • 2 с.л. зехтин
  • 1 голяма с.л. мед

Порции

  • 3 франзели

Време

  • приготвяне 10 минути
  • за втасване 30
  • изпичане 20

* Изпълнението на рецептата е дело на Люси , а на блога й -  Lussi`s World of Artcraft , можете да откриете и много други детайлно обяснени и изпитани рецепти! 

** Снимките са на Люси - лични авторски !

Прочети още

Хляб с пълнозърнесто брашно от спелта - за хлебопекарна

Продукти:

  • 350 мл вода ;
  • 250 гр  пълнозърнесто брашно от спелта ;
  • 250 гр  бяло брашно от спелта ;
  • 1 супена лъжица сол ( непълна) ;
  • 3-4 супени лъжици олио ;
  • половин чаена лъжица оцет ;
  • 2 супени лъжици захар ;
  • 1 чаена лъжица суха мая ;
  • семена ( маково,сусам и ленено ) за поръсване

Порции :

  • 1 хляб - 10-15 филии ;

Време :

  • 350 мин ( според програмата на Вашата хлебопекарна за хляб с пълнозърнесто брашно от спелта ) 

 Или друг практичен съвет ;

  • използвате програмата за "тесто"* на Вашата хлебопекарна и след приключване на процеса ( 90 мин ) , оставяте да втаса , както си е в уреда и включете на програма " изпичане"* - за 60 мин 

*цитираните програми са на различни позиции при различните модели хлебопекарни

* *рецептата е предоставена с любезното съдействие  на  Зв.Здравкова от гр.Шумен - оригиналната рецепта е с пшенични брашна, които тук сме подменили с брашна от спелта !


 

Прочети още

Питка със сирене

Продукти :

  • 1 кг брашно от спелта
  • 1 кофичка кисело мляко
  • 1 суп.л. олио    
  • 1 суп.л.  сол
  • 1 суп.л. оцет
  • 1 чаена л. захар
  • 100 мл топла вода
  • 3-4 яйца 
  • 1 ( 20 гр) пакетче прясна мая
  • бучка сирене
  • краве масло за намазване 

Порции:

  • 1 питка /около 15 парчета 

Време :    

  • приготвяне на  тестото  20 минути
  • за втасване около  1 час 
  • за второто втасване - (след оформяне на питката ) около 40 минути
  • изпичане 40-45 минути на 200 градуса ( предварително загрята фурна)

 

Прочети още

Мекици с бяло брашно от спелта

Продукти:

  • 2 и 1/2 чаена чаша  топла вода 
  • 4 чаени чаши брашно - бяло брашно от спелта
  • 1 чаена лъжица сол  
  • 2 супени лъжици захар
  • 1 супена лъжица  суха мая

Порции :

  • Взависимост от големината на мекичките - около 20 броя

Време за приготвяне :

  • Приготвяне на тестото( от предната вечер) - 20 мин.
  • Готвене ( пържене )   - 20 мин.                
  • Общо време - 40 мин .

 

Прочети още

Мъфини с брашно от спелта ,банани и овесени ядки(флейкс от спелта)

Продукти : 

  • овесени( спелтени) ядки-1 чаена чаша
  • брашно от спелта- 1 чаена чаша
  • банан- 2 броя
  • захар- 1 чаена чаша
  • краве масло- 1/2 чаена чаша
  • яйца- 2 броя
  • сурови ядки- 1/2 чаена чаша
  • сол- 1/2 кафена лъжица
  • лимонов сок- 1 кафена лъжица
  • бакпулвер- 1 чаена лъжица

Време :

  • подготвяне на сместа : 15-20 мин.
  • изпичане - 20 мин в предварително загр.фурна на 200 градуса

*рецептата е предоставена с любезното съдействие на нашите приятели от Спелта Фуудс

 

 

Прочети още

Лудо тесто с брашно от спелта

* Тестото е универсално и с него могат да се приготвят 
пици , мекици , кифли и т.н

Продукти:

  • брашно - 1 с.л.
  • захар - 1 с.л.
  • прясно мляко - 250 мл
  • прясна мая - 1 кубче (42 г)

 

  • брашно - 1 кг
  • бакпулвер - 1 пакетче
  • кисело мляко - 400 мл
  • захар - 3 ч.л.
  • олио - 4 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • яйца - 2 бр.


Време за приготвяне :

Приготвяне на тестото - 20 мин.
Готвене ( пържене )   - 20 мин.                
Общо време - 40 мин .

Прочети още

Катми с брашно от спелта

Продукти :

  • 2 яйца;
  • 1 кофичка кисело мляко (400 гр.) ;
  • 1 кофичка вода (400 гр.) ;
  • щипка сол;
  • 2 чаени лъжички захар;
  • 1 пакетче суха мая.
  • брашно от спелта около 450 гр., колкото поеме до получаване на консистенция малко по-гъста от тази на боза
  • краве масло за намазване

Порции:

Рецептата за около 12-15 броя:

Време :    

За приготвяне на сместа - 10-15 минути *

* хубаво е да престои сместа поне 30 минути

 

** Изпълнението и рецептата са любезно предоставени от Bake Away ! Благодарим !

Прочети още

Солен кекс с брашно от спелта, извара и копър

Продукти :

  • 3 яйца;
  • 200 гр.(1 чаена чаша) кисело мляко;
  • 1 чаена лъжичка сода бикарбонат;
  • ½ чаена чаша слънчогледово олио;
  • 200 гр.нарязан качествен мек салам (ползвах мортадела);
  • 4 супени лъжици извара (по възможност фино пасирана);
  • ситно нарязан копър на вкус ( аз сложих 2  чаени лъжички);
  • 1 и ½ чаена чаша брашно от спелта;
  • 1 чаена лъжичка бакпулвер;
  • щипка сол;
  •  черен пипер на вкус.


** Изпълнението и рецептата са любезно предоставени от Bake Away ! Благодарим !

Прочети още

Мъфини с горски плодове и брашно от спелта

Продукти :

  • 1и1/3 чаена чаша брашно от спелта;
  • 1 пакетче бакпулвер;
  • 1 течна ванилия;
  • 1 чаена чаша кисело мляко;
  • 1 чаена лъжичка сода бикарбонат;
  • 3 яйца;
  • ½ чаена чаша разстопено краве масло;
  • ½ чаена чаша подсладител (аз ползвах кафява нерафинирана захар, за това кексчетата се получиха кафяви);
  • ½ чаена чаша горски плодове

Порции : 
 -  14 броя

** Изпълнението и рецептата са любезно предоставени от Bake Away ! Благодарим !


 

Прочети още

Хрупкави домашни гризинки със сиренце и маслинки

Продукти :

  • около две шепи бяло или пълнозърнесто брашно от спелта или лимец "Перун"
  • 1/2 ч.л. сода
  • маслинки
  • сирене
  •  сух босилек или мащерка
  • зехтин

 

*рецептата е предоставена с любезното съдействие на нашите приятели от Спелта Фуудс ! Сърдечна благодарност 

Прочети още

Мъфини от спелта с боровинки

Продукти :

  • 220гр пълнозърнесто или бяло брашно от спелта "Перун"
  • 1/2 ч.л. сода
  • 1ч.л. бакпулвер
  • 1/2 ч.л. канела
  • 1/2 ч.л. сол
  • 150гр кафява захар
  • 2 яйца
  • 70гр. разтопено масло
  • 280гр. кисело мляко
  • 190гр. боровинки-може да са пресни, може и замразени. Ако са замразени ги извадете малко да се отпуснат преди да ги сложите.

*рецептата е предоставена с любезното съдействие на нашите приятели от Спелта Фуудс ! Сърдечна благодарност

Прочети още

Питка с бяло брашно от спелта

Продукти :

  • 500 мл хладка вода,
  •  950 гр бяло брашно,
  •  2 яйца/единият жълтък отделям за намазване /
  •  2сухи маи по7 гр,
  •  2 с. Л захар,
  •  1 с. Л сол,
  •  30-40 мл олио

Порция : 

  • 15 -20 броя , според големината на разчупване ;

* Изпълнението на рецептата и снимката са предоставени с любезното съдействие на МАРИАНА ВЕНКОВА ! Благодарим 

Прочети още

Кекс с бяло брашно от спелта

Продукти :

  • брашно от спелта ( бяло )  - 2 чаени чаши Перун
  • олио - 2/3 чаена чаша
  • захар - 2/3 чаена чаша
  • бакпулвер - 2 чаени лъжици
  • хлебна сода - 1/2 чаена лъжица
  • яйца - 4 броя
  • какао на прах 

Порция :

  •  12 порции 

Време :

  • 50 мин.

* Рецептата е вдъхновена от Супичка и  с малки изменения и е приготвен  от В.Иванова ! Благодарим !

 

Прочети още