Този сайт използва бисквитки (Cookies). Ако продължите да използвате сайта приемаме, че сте съгласни с използването на бисквитки. Научете повече за тях и се запознайте с политиката ни за защита на личните Ви данни тук

Рецепти

Рецепти

Здравейте, на всички, посетили нашата страница ,

В тази рубрика ще публикуваме рецепти , които са лично изпробвани или споделени от приятели , познати и клиенти!

Желанието ни е всеки , който желае да  се докосне до  брашна и продукти от спелта в своя дом , да може лесно и достъпно да използва доказали се в практиката рецепти.

Полезна информация : 

Брашната от спелта са универсален заместител на масовите брашна , които употребявате и с тях можете лесно да приготвите своите любими печива,сладкиши и всякакви храни, в които използвате брашно . 

Нашата молба : 

Моля , споделяйте своите впечатления,творения и рецепти , с нас и с Ваше разрешение, ще ги публикуваме и направим достъпни до повече хора, които искат да използват в ежедневието си изцяло натурални брашна  -  брашна получени от древната пшеница  спелта !

Ние не сме кулинари  и не очакваме от никого да бъде - достатъчно е да бъдем себе си smiley

За целта използвайте страницата ни във Фейсбук,Инстаграм или на имейл perunfood@gmail.com 

Добър .... апетит  wink от нас ! 

 

Кръгла Коледна торта

Кръгла Коледна торта

Продукти:

за медените бисквити:

  • 1 голямо яйце
  • 1/2 чаена чаша кокосова захар
  • 2 чаени чаши пълнозърнесто брашно Perun
  • 125 грама краве масло, меко
  • 1/2 чаена чаша орехи
  • 2 супени лъжици пчелен мед
  • 1 чаена лъжичка бакпулвер
  • 1 чаена лъжичка цейлонска канела
  • 1 чаена лъжичка ликьор от хинап
  • брашно за поръсване на плота
  •  

за крема:

  • 500 милилитра прясно краве мляко
  • 150 грама захар от фурми
  • 40 грама пшенично нишесте
  • 50 грама краве масло
  • 6 жълтъка
  • 1 пакетче желатин
  • 2 капки етерично масло от лимон

 

за покритието:

  • 200 грама животинска сметана 35% масленост

 

за звездите:

  • 200 грама домашно сладко от сини сливи
  • 1 пакетче желатин

Брой порции: 8 порции

Време на подготовка: 15 минути

Време на готвене: 60 минути

*автор на  рецептата и снимките е  Габриела Цулин . С благодарност за вдъхновението и Коледния дух ! Прекрасно допълнение към трапезата.

** препратка към сайта на Габриела Цулин с оригиналната рецепта . 

Прочети още

ФЪСТЪЧЕНИ БИСКВИТКИ С ЖЕЛЕ ОТ ВИШНИ

Фъстъчени бисквитки с желе от вишни *
 
Продукти:
 
За бисквитките:
  • - 80 г фъстъчено масло
  • - 80 г пълнозърнесто брашно от спелта @perunfood
  • - 50 г нерафинирана захар (друга)
  • - 2 ванилийки
  • - 60 мл вода
 
 За желето:
  • - 35 г сладко от вишни
  • - 1 ч.л. желатин

* Рецептата и снимките са  предоставени с любезното съдействие на Yoni heart Good food | Gym lover heart - Благодарим

 

Прочети още

Хрупкави бисквити Коледни мечета

Хрупкави бисквити Коледни мечета *

Продукти:

  • 200 грама брашно от спелта
  • 40 милилитра топла вода
  • 40 грама захар от фурми 
  • 90 грама краве масло
  • 3 грама суха мая

 

за отгоре:

  • 2-3 супени лъжици кленов сироп 
  • 30 грама сурово сусамово семе  , белено 
  • шам фъстък  , белен и суров

*автор на  рецептата и снимката е  Габриела Цулин . С благодарност за вдъхновението и Коледния дух

** препратка към сайта на Габриела Цулин с оригиналната рецепта . 

Прочети още

Кус-кус от спелта с печена тиква и сирене

Кус-кус от спелта с печена тиква и сирене

Продукти:

  • 200 гр тиква 
  • Няколко с.л. зехтин
  • 100гр сирене 
  • 150гр кус кус от спелта на @perunfood
  • 1 с.л. кимион
  • 2 с.л. мащерка
  • Сол на вкус 

* Рецептата и снимките са  предоставени с любезното съдействие на Dari's Kitchen  - Сърдечна благодарност!
 



 

Прочети още

Масленки с розмарин

Масленки с розмарин *

Продукти:

  • 230 гр пълнозърнесто пшенично брашно @perunfood
  • Щипка морска сол 
  • 150гр масло на стайна температура
  • Листата на 1 малък стрък розмарин, ситно накълцани 
  • 80 гр кокосова захар + щипка бяла захар за поръсване

* Рецептата и снимките са  предоставени с любезното съдействие на Dari's Kitchen  - Сърдечна благодарност!

Прочети още

Кантучини със сушени плодове

Кантучини със сушени плодове (и брашно от спелта) *

Продукти:

  • 35 грама микс от сушено френско грозде, стафиди и цитрусови корички 
  • 20 грама годжи бери
  • 30 грама сушена кайсия без костилка 
  • 35 грама насипна сушена натурална кайсия без костилка 
  • 30 грама сушени сливи без костилка 
  • 60 грама кралски фурми Medjool
  • 2-3 супени лъжици сироп от фурми
  • 60 грама тиквено семе, сурово
  • 25 грама лешници, сурови
  • 25 грама бадеми, сурови
  • 20 грама филирани бадеми
  • 220 грама брашно от спелта
  • 390 грама прясно краве мляко 
  • 1/2 чаена лъжичка сода бикарбонат
  • 1/2 чаена лъжичка цейлонска канела 

*автор на  рецептата и снимката е  Габриела Цулин . С благодарност за интересната рецепта.

** препратка към сайта на Габриела Цулин с оригиналната рецепта . 

Прочети още

Баница с ръчно точени кори и плънка от телешка кайма

Баница с ръчно точени кори и плънка от телешка кайма

Продукти:

за тестото:

 

  • 400 грама бяло пшенично брашно PERUN 
  • 300 милилитра топла вода 
  • 15 милилитра ябълков оцет
  • 30 милилитра зехтин екстра върджин
  • 15 грама келтска сол 

за плънката:

  • 3 яйца 
  • 250 грама телешка кайма 
  • 200 грама краве кашкавал
  • 10 грама келтска сол
  • 1/2 чаена лъжичка черен пипер
  • 1/2 чаена лъжичка кимион 

Виж повече...

* рецептата е предоставена с любезното съдействие на Габриела Цулин

Прочети още

Баница с пшенично брашно и брашно от спелта

Има ли нещо по-вкусно от баницата на баба ? Днес ще си приготвим домашна баничка с точени кори. Със съдействието на Перун 
Ето какво ще ни е нужно!

Продукти:

За тестото:

  • Около 2-3 чаши брашно (аз смесих бяло пшенично с брашно от Спелта)
  • 1 голямо яйце??
  • 3 с.л.краве масло
  • 1 ч.ч. хладка вода
  • 1 ч.л. сол

За намазване:

  • 200 гр чисто масло
  • допълнително брашно за разточване

за плънката:

  • 3 яйца, разбити 
  • 400 гр твърдо сирене, натрошено
  • Щипка сода за хляб

Порции:

  • 10-12 парчета 


Време за приготвяне:

  •  приготовление на корите и плънката - 50 минути
  •  изпичане на 180 градуса - до готовност

* рецептата е предоставена с любезното съдейтвие на Малко калории с много любов

Прочети още

Пица ( блат от пшенично брашно и бяло от спелта )

Знаете ли коя е тайната на вкусните пици? Качественото брашно, разбира се :) :)
Със съдействието на нашите приятели от Перун, приготвихме уникална пица 

Продукти:

  • 200 г брашно от спелта "Перун"
  • 50 г пшенично брашно "Перун*
  • 200 мл вода
  • 5 г суха мая
  • щипка сол
  • зехтин
  • чери домати 
  • 1 чаша натурален доматен сос
  • Рукола
  • гъбки
  • моцарела

Порции : 

  •   за двама души :) 

 

Време за приготвяне :

  •  15-20 мин за тестото ;
  •  60 мин втасване на тестото ,
  • 15 мин за изпичане

* рецептата и снимките са предоставени с любезното съдействие на Малко калории с много любов

Прочети още

Лесен хляб с брашно от спелта (вариант с прясно мляко)

Продукти:

  • 500 грама бяло брашно от спелта Перун
  • 260 мл прясно мляко
  • 7 грама суха мая
  • 1 супена лъжица захар
  • 2 чаени лъжици сол
  • 3 супени лъжици зехтин

Порции:

  • два хляба

Време за приготвяне:

  • 30 минути подготовка
  • 60 минути за втасване
  • 30 минути печене

*текста,снимките и рецептата са предоставени с любезното съдействие на "Супичка"

Прочети още

Плодови кексчета без захар ( с брашно от спелта )

Продукти:

  • 100 грама пълнозърнесто брашно от Спелта Перун
  • 2-3 лъжици кокосово брашно
  • 2 лъжици мед
  • 2 яйца 
  • Бакпулвер
  • 250 мл кокосово мляко (може и краве, но вкусът ще е по-различен)
  • Боровинки

Порции:

  • 6-8 порции ( броя )

Време за приготвяне:

  • за приготвяне на сместа - 20 мин
  • за изпичане - 30 мин ( на 180 градуса ) 

*кадъра и рецептата са предоставени с любезното съдействие на Малко калории с много любов

Прочети още

Черешов пай ( с брашно от спелта )

Продукти:

  • черешки - 200 грама 
  • брашно от Спелта на Перун - 100 грама 
  • яйца - 2 разбити 
  • мед - 2-3 лъжици 
  • прясно мляко - 120мл 
  • краве масло - 50 грама 

Порции:

  • 10 - 12 парчета , според големината им и апетита на хапващите :) 

Време за приготвяне:

  • приготвяне на сместа - 15-20 мин ;
  • изпичане - 30 мин на 180 градуса ;

*кадъра и рецептата са предоставени с любезното съдействие на Малко калории с много любов

Прочети още

Домашен хляб със семена

Продукти:

  • 300гр.брашно от спелта "Перун"
  • 100гр.пълнозърнесто пшенично брашно "Перун"
  • 200 гр. кашкавал 
  • 400гр. кисело мляко
  • 1ч.л.сода
  • 3 яйца 
  • Самардала
  • Чиа
  • Семки (тиквени, слънчогледови)

Порции:

  • 15 филии- примерно :)

Време за приготвяне:

  • приготвяне на тестото - 15-20 мин ;
  • изпичане - 45 мин на 180 градуса ;

*кадъра и рецептата са предоставени с любезното съдействие на Малко калории с много любов

Прочети още

Козунак с брашно от спелта и шоколад

Продукти : 

  • брашно от спелта - 650 грама бяло брашно Перун
  • прясно мляко - 200 мл
  • яйца -  4 броя
  • захар - 1 чаена чаша
  • краве масло - 120 грама
  • суха мая - 7 грама ( или 1/2 кубче)
  • ванилии - 1 брой
  • ром -  1 есенция или 1 супена лъжица ром
  • сол - 1 чаена лъжица
  • шоколад -  100 грама

Порции :  Два Козунака 

Време за приготвяне : 

  • 30 минути - подготовка ;
  • 120 минути -  втасване ;
  • 30 минути - печене ;
     
Прочети още

Лесен хляб с кисело мляко и брашно от спелта

Продукти :

  • брашно от спелта - 500 грама ( бяло )
  • мая - 1/2 кубче прясна мая
  • кисело мляко -  2/3 чаена чаша
  • мед - 1 супена лъжица
  • сол - 2 чаени лъжици
  • олио -  2 супени лъжици
  • вода - 2/3 чаена чаша топла вода

Порции :  12 порции

Време за приготвяне : 155 мин.

* Рецептата е предоставена с любезното съдействие на  Супичка , а е изпълнена от П.Желков! Благодарим Ви...

Прочети още

Франзели от спелта **

Продукти

  • Около 500 г брашно от спелта (300 г пълнозърнесто и 200 г бяло)
  • 300 мл вода хладка
  • 2 ч. л. сол
  • 1 пак. суха мая
  • 2 с.л. зехтин
  • 1 голяма с.л. мед

Порции

  • 3 франзели

Време

  • приготвяне 10 минути
  • за втасване 30
  • изпичане 20

* Изпълнението на рецептата е дело на Люси , а на блога й -  Lussi`s World of Artcraft , можете да откриете и много други детайлно обяснени и изпитани рецепти! 

** Снимките са на Люси - лични авторски !

Прочети още

Хляб с пълнозърнесто брашно от спелта - за хлебопекарна

Продукти:

  • 350 мл вода ;
  • 250 гр  пълнозърнесто брашно от спелта ;
  • 250 гр  бяло брашно от спелта ;
  • 1 супена лъжица сол ( непълна) ;
  • 3-4 супени лъжици олио ;
  • половин чаена лъжица оцет ;
  • 2 супени лъжици захар ;
  • 1 чаена лъжица суха мая ;
  • семена ( маково,сусам и ленено ) за поръсване

Порции :

  • 1 хляб - 10-15 филии ;

Време :

  • 350 мин ( според програмата на Вашата хлебопекарна за хляб с пълнозърнесто брашно от спелта ) 

 Или друг практичен съвет ;

  • използвате програмата за "тесто"* на Вашата хлебопекарна и след приключване на процеса ( 90 мин ) , оставяте да втаса , както си е в уреда и включете на програма " изпичане"* - за 60 мин 

*цитираните програми са на различни позиции при различните модели хлебопекарни

* *рецептата е предоставена с любезното съдействие  на  Зв.Здравкова от гр.Шумен - оригиналната рецепта е с пшенични брашна, които тук сме подменили с брашна от спелта !


 

Прочети още

Питка със сирене

Продукти :

  • 1 кг брашно от спелта
  • 1 кофичка кисело мляко
  • 1 суп.л. олио    
  • 1 суп.л.  сол
  • 1 суп.л. оцет
  • 1 чаена л. захар
  • 100 мл топла вода
  • 3-4 яйца 
  • 1 кубче  прясна мая (42 гр) или две пакетчета суха 
  • бучка сирене
  • краве масло за намазване 

Порции:

  • 1 питка /около 15 парчета 

Време :    

  • приготвяне на  тестото  20 минути
  • за втасване около  1 час 
  • за второто втасване - (след оформяне на питката ) около 40 минути
  • изпичане 40-45 минути на 200 градуса ( предварително загрята фурна)

 

Прочети още

Мекици с бяло брашно от спелта

Продукти:

  • 2 и 1/2 чаена чаша  топла вода 
  • 4 чаени чаши брашно - бяло брашно от спелта
  • 1 чаена лъжица сол  
  • 2 супени лъжици захар
  • 1 супена лъжица  суха мая

Порции :

  • Взависимост от големината на мекичките - около 20 броя

Време за приготвяне :

  • Приготвяне на тестото( от предната вечер) - 20 мин.
  • Готвене ( пържене )   - 20 мин.                
  • Общо време - 40 мин .

 

Прочети още

Мъфини с брашно от спелта ,банани и овесени ядки(флейкс от спелта)

Продукти : 

  • овесени( спелтени) ядки-1 чаена чаша
  • брашно от спелта- 1 чаена чаша
  • банан- 2 броя
  • захар- 1 чаена чаша
  • краве масло- 1/2 чаена чаша
  • яйца- 2 броя
  • сурови ядки- 1/2 чаена чаша
  • сол- 1/2 кафена лъжица
  • лимонов сок- 1 кафена лъжица
  • бакпулвер- 1 чаена лъжица

Време :

  • подготвяне на сместа : 15-20 мин.
  • изпичане - 20 мин в предварително загр.фурна на 200 градуса

*рецептата е предоставена с любезното съдействие на нашите приятели от Спелта Фуудс

 

 

Прочети още

Лудо тесто с брашно от спелта

* Тестото е универсално и с него могат да се приготвят 
пици , мекици , кифли и т.н

Продукти:

  • брашно - 1 с.л.
  • захар - 1 с.л.
  • прясно мляко - 250 мл
  • прясна мая - 1 кубче (42 г)

 

  • брашно - 1 кг
  • бакпулвер - 1 пакетче
  • кисело мляко - 400 мл
  • захар - 3 ч.л.
  • олио - 4 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • яйца - 2 бр.


Време за приготвяне :

Приготвяне на тестото - 20 мин.
Готвене ( пържене )   - 20 мин.                
Общо време - 40 мин .

Прочети още

Катми с брашно от спелта

Продукти :

  • 2 яйца;
  • 1 кофичка кисело мляко (400 гр.) ;
  • 1 кофичка вода (400 гр.) ;
  • щипка сол;
  • 2 чаени лъжички захар;
  • 1 пакетче суха мая.
  • брашно от спелта около 450 гр., колкото поеме до получаване на консистенция малко по-гъста от тази на боза
  • краве масло за намазване

Порции:

Рецептата за около 12-15 броя:

Време :    

За приготвяне на сместа - 10-15 минути *

* хубаво е да престои сместа поне 30 минути

 

** Изпълнението и рецептата са любезно предоставени от Bake Away ! Благодарим !

Прочети още

Солен кекс с брашно от спелта, извара и копър

Продукти :

  • 3 яйца;
  • 200 гр.(1 чаена чаша) кисело мляко;
  • 1 чаена лъжичка сода бикарбонат;
  • ½ чаена чаша слънчогледово олио;
  • 200 гр.нарязан качествен мек салам (ползвах мортадела);
  • 4 супени лъжици извара (по възможност фино пасирана);
  • ситно нарязан копър на вкус ( аз сложих 2  чаени лъжички);
  • 1 и ½ чаена чаша брашно от спелта;
  • 1 чаена лъжичка бакпулвер;
  • щипка сол;
  •  черен пипер на вкус.


** Изпълнението и рецептата са любезно предоставени от Bake Away ! Благодарим !

Прочети още

Хляб от спелта

Продукти

  •     600 г брашно от спелта
  •     1 суп. лъжица мед
  •     1 суп. лъжица зехтин (аз ползвах сусамово олио)
  •     300 мл топла вода
  •     2 ч.л. суха мая
  •     семена за поръсване - сусам, мак, овесени ядки

Порции: 1 хляб /около 15 филии

Време

  •     приготвяне на  тестото  20 минути
  •     за втасване 1 час и половина
  •     за второто втасване20 минути
  •     изпичане 40-45 минути
Прочети още

Крекери с брашно от спелта и сушени домати

Продукти

  • 2 1/2 чаени чаши брашно от спелта
  • 1 чаена чаша овесени ядки
  • 1 чаена чаша студена вода
  • 15бр сушени домати
  • 1 чаена лъжица бакпулвер
  • 3 чаени лъжици сол
  • 1 чаена лъжица захар
  • 4 супени лъжици зехтин
  • 2 супени лъжици сусам

Порции

  • 10 порции

Време

  • приготвяне 10 минути
  • за втасване 30
  • изпичане 30

* Изпълнението на рецептата и снимката са предоставени с любезното съдействие на Супичка ! Благодарим 

Прочети още

Мъфини с горски плодове и брашно от спелта

Продукти :

  • 1и1/3 чаена чаша брашно от спелта;
  • 1 пакетче бакпулвер;
  • 1 течна ванилия;
  • 1 чаена чаша кисело мляко;
  • 1 чаена лъжичка сода бикарбонат;
  • 3 яйца;
  • ½ чаена чаша разстопено краве масло;
  • ½ чаена чаша подсладител (аз ползвах кафява нерафинирана захар, за това кексчетата се получиха кафяви);
  • ½ чаена чаша горски плодове

Порции : 
 -  14 броя

** Изпълнението и рецептата са любезно предоставени от Bake Away ! Благодарим !


 

Прочети още

Хрупкави домашни гризинки със сиренце и маслинки

Продукти :

  • около две шепи бяло или пълнозърнесто брашно от спелта или лимец "Перун"
  • 1/2 ч.л. сода
  • маслинки
  • сирене
  •  сух босилек или мащерка
  • зехтин

 

*рецептата е предоставена с любезното съдействие на нашите приятели от Спелта Фуудс ! Сърдечна благодарност 

Прочети още

Мъфини от спелта с боровинки

Продукти :

  • 220гр пълнозърнесто или бяло брашно от спелта "Перун"
  • 1/2 ч.л. сода
  • 1ч.л. бакпулвер
  • 1/2 ч.л. канела
  • 1/2 ч.л. сол
  • 150гр кафява захар
  • 2 яйца
  • 70гр. разтопено масло
  • 280гр. кисело мляко
  • 190гр. боровинки-може да са пресни, може и замразени. Ако са замразени ги извадете малко да се отпуснат преди да ги сложите.

*рецептата е предоставена с любезното съдействие на нашите приятели от Спелта Фуудс ! Сърдечна благодарност

Прочети още

Питка с бяло брашно от спелта

Продукти :

  • 500 мл хладка вода,
  •  950 гр бяло брашно,
  •  2 яйца/единият жълтък отделям за намазване /
  •  2сухи маи по7 гр,
  •  2 с. Л захар,
  •  1 с. Л сол,
  •  30-40 мл олио

Порция : 

  • 15 -20 броя , според големината на разчупване ;

* Изпълнението на рецептата и снимката са предоставени с любезното съдействие на МАРИАНА ВЕНКОВА ! Благодарим 

Прочети още

Кекс с бяло брашно от спелта

Продукти :

  • брашно от спелта ( бяло )  - 2 чаени чаши Перун
  • олио - 2/3 чаена чаша
  • захар - 2/3 чаена чаша
  • бакпулвер - 2 чаени лъжици
  • хлебна сода - 1/2 чаена лъжица
  • яйца - 4 броя
  • какао на прах 

Порция :

  •  12 порции 

Време :

  • 50 мин.

* Рецептата е вдъхновена от Супичка и  с малки изменения и е приготвен  от В.Иванова ! Благодарим !

 

Прочети още

Бърз и лесен хляб с бяло брашно от спелта

Продукти :

  • вода -  300 мл топла вода
  • брашно -  500 грама ( бяло брашно от спелта )
  • мая -  20 грама 1/2 кубче
  • сол - 1 1/2 чаена лъжица
  • захар -  1 чаена лъжица
  • олио -  2 супени лъжици


Порции :  8 порции

Време за приготвяне :  20 подготовка , 50 мин втасване , 30 мин печене


* Рецептата е предоставена с любезното съдействие на  Супичка ! Изпълнението е авторско ;)
 

Прочети още