Този сайт използва бисквитки (Cookies). Ако продължите да използвате сайта приемаме, че сте съгласни с използването на бисквитки. Научете повече за тях и се запознайте с политиката ни за защита на личните Ви данни тук

Франзели от спелта

Франзели от спелта

facebook thumb

Продукти

  • Около 500 г брашно от спелта (300 г пълнозърнесто и 200 г бяло)
  • 300 мл вода хладка
  • 2 ч. л. сол
  • 1 пак. суха мая
  • 2 с.л. зехтин
  • 1 голяма с.л. мед

Порции

  • 3 франзели

Време

  • приготвяне 10 минути
  • за втасване 30
  • изпичане 20

Приготвяне

В купа се слагат всички съставки, като по-принцип спелтата поема малко по-малко вода от обикновеното брашно, затова ако се получи по-лепкаво, просто добавете още брашно. И все пак, тестото ще остане малко по-меко от обикновеното. Слагам тестото да втаса в леко намаслена с олио купа на топло, докато удвои обема си.

 

В тези жеги може да разчитате да втаса доста бързо, но ако искате, може да ползват и фурната на 50 градуса. След като втаса изваждаме от купата и разделяме тестото на три части. Както виждате тестото наистина стои малко по меко, но с помощта на още малко брашно успях да ги оформя във фитили и поставих във формата за франзели . Ако нямате такава, просто си импровизирайте такава с хартия за печене. Оставете ги да втасат още веднъж, докато удвоят обема си.

 

Пекох за около 20 минути в предварително загрята фурна на 200 градуса, в която съм поставила съд с вода на дъното, за да се образува хубава, хрупкава коричка по хляба. Толкова е лесно...опитайте и вие!

 

Вижте още рецепти със спелта в блога на Люси!