Този сайт използва бисквитки (Cookies). Ако продължите да използвате сайта приемаме, че сте съгласни с използването на бисквитки. Научете повече за тях и се запознайте с политиката ни за защита на личните Ви данни тук

За спелтата

За спелтата

Какво е спелта?

Спелтата (Triticum spelta) е позната на човека от най-дълбока древност и е наричана „житото на фараоните“. Била е основна храна в части на Близкия Изток и Европа от Бронзовата епоха до Средновековието. В Южен Кавказ има останки от спелта, които датират от петото хилядолетие преди новата ера. В началото на 20 век обаче е заменена почти изцяло с познатото ни хлебно жито, чиито добиви за разлика от тези на спелтата могат да се увеличават с торене и генни модификации и именно това я прави непривлекателна за масово отглеждане.


Защо е полезна:

    Съдържа повече протеин от обикновената пшеница, както и голямо количество фибри, които спомагат за значителното понижаване на холестерола.
    Съдържанието в нея на ценни мастни киселини и минерални вещества (желязо, магнезий, фосфор и калций) е по-високо в сравнение с останалите видове житни растения.
    Укрепва реналната система (бъбреците), увеличавайки естествения капацитет на тялото да се бори с токсични вещества.
    Богата на витамините A, E, B1, B2 и ниацин, който е необходим за функционирането на нервите, за нормалната обмяна на веществата и за кожата.
    Обвитите в дебела люспа зърна запазват до голяма степен хранителните вещества, витамините и минералите от вредните влияния на околната среда.