Този сайт използва бисквитки (Cookies). Ако продължите да използвате сайта приемаме, че сте съгласни с използването на бисквитки. Научете повече за тях и се запознайте с политиката ни за защита на личните Ви данни тук

Питка със сирене

Питка със сирене

Продукти :

  • 1 кг брашно от спелта
  • 1 кофичка кисело мляко
  • 1 суп.л. олио    
  • 1 суп.л.  сол
  • 1 суп.л. оцет
  • 1 чаена л. захар
  • 100 мл топла вода
  • 3-4 яйца 
  • 1 ( 20 гр) пакетче прясна мая
  • бучка сирене
  • краве масло за намазване 

Порции:

  • 1 питка /около 15 парчета 

Време :    

  • приготвяне на  тестото  20 минути
  • за втасване около  1 час 
  • за второто втасване-около 40 минути
  • изпичане 40-45 минути на 200 градуса

 

 Приготвяне :

Натрошете маята и я поставете в 100 мл топла вода, заедно с чаената лъжичка захар.В отделен съд разбийте четирите яйца, като отделете жълтъка на едното ( за намазване на питката).Към яйцата добавете , киселото мляко ( да не е много студено) , олиото,оцета и солта.

Брашното пресявате и в голяма тава(или купа) го поставяте , като в средата внимателно изсипвате сместа с яйцата и тази със шупналата мая.Започвате замесване на получената смес , докато тестото стане плътно и гладко.Омесвате го многократно , след което за около 40-60 минути оставате да втаса (закрито с кърпа).

Втасалото тесто разделяте на 3 или 4 топки и започвате разстилане на първата (ако мястото не ви позволява , може да се разтегли надълго - широко около педя и половина и дълго - например ,колкото е дължината на точилката ).След разстилането на първата топка я намазвате добре с краве масло( може и с олио ) , след което върху разстланата първа топка поставяте и разстилате втората ,третата и четвъртата, намазвайки между пластовете с краве масло(или олио).След като приключите върху последния пласт от разстланото тесто , намазвате отново с масло и поръсете със ситно надробеното сирене.След , което завивате по дължина и нарязвате парчета , които подреждате в добре омаслена тава.

След , като ги подредите намазвате с отделения жълтък и поставяте тавата в предварително загрятата на 200 градуса - фурна.

 

След 40-45 минути, Вашата питка със сирене и брашно от спелта е готова.