Продукти :
Порции:
Време :
Приготвяне :
Натрошете маята и я поставете в 100 мл топла вода, заедно с чаената лъжичка захар.В отделен съд разбийте четирите яйца, като отделете жълтъка на едното ( за намазване на питката).Към яйцата добавете , киселото мляко ( да не е много студено) , олиото,оцета и солта.
Брашното пресявате и в голяма тава(или купа) го поставяте , като в средата внимателно изсипвате сместа с яйцата и тази със шупналата мая.Започвате замесване на получената смес , докато тестото стане плътно и гладко.Омесвате го многократно , след което за около 40-60 минути оставате да втаса (закрито с кърпа).
Втасалото тесто разделяте на 3 или 4 топки и започвате разстилане на първата (ако мястото не ви позволява , може да се разтегли надълго - широко около педя и половина и дълго - например ,колкото е дължината на точилката ).След разстилането на първата топка я намазвате добре с краве масло( може и с олио ) , след което върху разстланата първа топка поставяте и разстилате втората ,третата и четвъртата, намазвайки между пластовете с краве масло(или олио).След като приключите върху последния пласт от разстланото тесто , намазвате отново с масло и поръсете със ситно надробеното сирене.След , което завивате по дължина и нарязвате парчета , които подреждате в добре омаслена тава.
След , като ги подредите намазвате с отделения жълтък и поставяте тавата в предварително загрятата на 200 градуса - фурна.
След 40-45 минути, Вашата питка със сирене и брашно от спелта е готова.