Продукти :
Порции : 8 порции
Време за приготвяне : 20 подготовка , 50 мин втасване , 30 мин печене
Приготвяне :
Първата стъпка от рецептата за бърз и лесен хляб е подготовката на маята. В топлата вода добавяте маята и разбърквате докато се разтвори, добавяте захарта, солта и олиото и отново разбърквате. Междувременно сложете фурната да се загрее на 50 градуса.
Малко по малко към водата с маята добавяте брашното и бъркате, най-добре с дървена лъжица. Когато сместа стане много гъста напръсквате готварския плот с брашно, изсипвате с сместа на плота и започвате да месите с ръце. Ако месите за първи път не се притеснявайте, че тестото първоначално не е гладко и залепва по ръцете ви. Продължавайте да месите смело и след около 5 минути месене ще получите хубаво гладко тесто.
След като тестото е добре омесено, намажете тавата, в която ще печете хляба с мазнина, сложете тестото, намажете го и него с мазнина и сложете тавата в предварително загрятата на 50 градуса фурна, за да втаса. Тестото трябва да удвои обема си, което в топлата фурна става бързо, за около 40-50 минути.
След като тестото за бързия и лесен хляб е удвоило обема си увеличете фурната на 220 градуса, без да вадите тавата от фурната и изпечете хляба за около 30-35 минути, докато придобие апетитна коричка. Ако по време на печенето ви се стопи, че хлябът започва да се препича отгоре, а не е изпечен, сложете върху него лист алуминиево фолио.
Готовият хляб извадете от фурната и напръскайте с вода.
* Рецептата е предоставена с любезното съдействие на Супичка ! Изпълнението е авторско ;)