Мъфини с брашно от спелта ,банани и овесени ядки(флейкс от спелта)


Ето една рецепта за мъфини с овесени ядки и банан, която обаче е подходяща за всички, които се опитват да се хранят здравословно, но не могат да се лишат от сладките удоволствия. Съчетанието на кафява захар, овесени ядки и пълнозърнесто брашно със сигурност ще отговори на всички изисквания на здравословното хранене. Два пълнозърнести мъфина в чантата и сте готови със следобедната здравословна закуска!
Продукти :
- овесени( спелтени) ядки-1 чаена чаша
- брашно от спелта- 1 чаена чаша
- банан- 2 броя
- захар- 1 чаена чаша
- краве масло- 1/2 чаена чаша
- яйца- 2 броя
- сурови ядки- 1/2 чаена чаша
- сол- 1/2 кафена лъжица
- лимонов сок- 1 кафена лъжица
- бакпулвер- 1 чаена лъжица
Време :
- подготвяне на сместа : 15-20 мин.
- изпичане - 20 мин в предварително загр.фурна на 200 градуса
Приготвяне :
Извадете яйцата от хладилника, те трябва да са на стайна температура. Разтопявате маслото, след което го разбивате с яйцата и захарта. Добавяте и смачканите банани и лимоновия сок.
Пресявате брашното и бакпулвера със сито, добавяте овесените ядки и солта.
Изсипвате сместа с брашното, към тази със смачканите банани, като накрая добавяте и натрошените ядки.
Изсипвате сместа във формата за мъфини, като във всяко гнездо на формата слагате по една хартиена кошничка. Пълните хартиените кошнички на ¾ , а не догоре, за да не прелеят кексчетата при печене и печете в предварително загрята на 200 градуса фурна. Скоро кухнята се изпълва с прекрасен аромат на банан и след 20 минути банановите кексчета са готови!
*рецептата е предоставена с любезното съдействие на нашите приятели от Спелта Фуудс