Този сайт използва бисквитки (Cookies). Ако продължите да използвате сайта приемаме, че сте съгласни с използването на бисквитки. Научете повече за тях и се запознайте с политиката ни за защита на личните Ви данни тук

Лесен хляб с брашно от спелта (вариант с прясно мляко)

Лесен хляб с брашно от спелта (вариант с прясно мляко)

facebook thumb

Лесен хляб с брашно от спелта
Хляб за всеки ден! Толкова е лесно да приготвиш домашен хляб, че наистина е време да започнеш и ти да месиш! Да, няма нужда да купуваш хляб, защото домашният хляб е по-вкусен, а и защото домашният хляб е в пъти по-полезен. Особено когато домашният хляб е с брашно от спелта, а още повече, когато използвате качественото брашно от спелта Перун, може да сте сигурни, че вашата филийка няма да е сам допълнение към основното ви ястие, а ще е вкусен и полезен акцент в менюто.

Необходимите продукти за лесен хляб с брашно от спелта:

  • 500 грама бяло брашно от спелта Перун
  • 270 мл прясно мляко
  • 7 грама суха мая
  • 1 супена лъжица захар
  • 2 чаени лъжици сол
  • 2 супени лъжици зехтин

Порции:

  • два хляба

Необходимо време за приготвяне:

  • 30 минути подготовка
  • 60 минути за втасване
  • 30 минути печене

Рецептата за лесен хляб с брашно от спелта:
1.
Първата стъпка от рецептата за лесен хляб с брашно от спелта е подготовката на маята. Загрявате прясното мляко, но не трябва да е вряло, а топло. Добавяте в него три супени лъжици от брашното, добавяте захарта, солта и маята и разбърквате добре. Оставяте сместа да удвои обема си, докато маята се активира.

2.
Пресейте брашното. След като сместа с маята е удвоила обема си, добавете зехтина, а след това започнете малко по малко да добавяте към нея и пресятото брашно, като в началото разбърквате с дървена лъжица, а след това месите с ръце на набрашнен кухненски плот до получаване на хомогенно гладко тесто.

3.
Намажете тестото с олио, намазнете и найлонова торба, в която сложете тестото. Оставете го да втасва на топло, докато удвои обема си. След като тестото за хляб с брашно от спелта втаса оформете от тестото две хлебчета и ги поставете в тава, в която сте поставили хартия за печене и оставете отново да втасат на топло за още 30 минути. Поставете хлебчетата в студена фурна, след което я включете на 180 градуса. Печете за около 30 минути, докато хлебчетата придобият апетитен цвят.

*текста,снимките и рецептата са предоставени с любезното съдействие на "Супичка"