Този сайт използва бисквитки (Cookies). Ако продължите да използвате сайта приемаме, че сте съгласни с използването на бисквитки. Научете повече за тях и се запознайте с политиката ни за защита на личните Ви данни тук

Кръгла Коледна торта

Кръгла Коледна торта

facebook thumb

Кръгла Коледна торта

Продукти:

за медените бисквити:

  • 1 голямо яйце
  • 1/2 чаена чаша кокосова захар
  • 2 чаени чаши пълнозърнесто брашно Perun
  • 125 грама краве масло, меко
  • 1/2 чаена чаша орехи
  • 2 супени лъжици пчелен мед
  • 1 чаена лъжичка бакпулвер
  • 1 чаена лъжичка цейлонска канела
  • 1 чаена лъжичка ликьор от хинап
  • брашно за поръсване на плота
  •  

за крема:

  • 500 милилитра прясно краве мляко
  • 150 грама захар от фурми
  • 40 грама пшенично нишесте
  • 50 грама краве масло
  • 6 жълтъка
  • 1 пакетче желатин
  • 2 капки етерично масло от лимон

 

за покритието:

  • 200 грама животинска сметана 35% масленост

 

за звездите:

  • 200 грама домашно сладко от сини сливи
  • 1 пакетче желатин

Брой порции: 8 порции

Време на подготовка: 15 минути

Време на готвене: 60 минути

Приготвяне:

Започнете приготвянето на тортата с бисквитите, защото изискват повече време.

Пресейте брашното с бакпулвера два пъти.

Смелете орехите в блендер на много ситно.

Сложете орехите заедно с брашното и бакпулвера в купа.

Направете кладенче по средата и в него добавете останалите продукти.

Замесете меко тесто. Набрашнете работния плот и разточете на тънка кора.

Трябва да разточите на много тънка кора, защото при печенето се надигат.

Сложете хартия за печене в голяма тава.

С помощта на форма изрежете бисквитки. Прехвърлете ги в тавата.

Печете в предварително загрята на 175 - 180 градуса фурна за около 10 - 12 минути.

Извадете ги и оставете да се охладят както са в тавата.

Много са крехки, когато са горещи и трябва да ги оставите да се охладят напълно, преди да ги отлепите от хартията.

 

Пригответе звездите като сложите сладкото от сини сливи в купа и към него добавите топла вода. Разбъркайте, за да се разреди.

След това сложете желатина в малка чашка и го полейте с вода. Оставете го да набъбне.

След това го разтопете на водна баня и добавете към сладкото от сини сливи.

Изсипете сместа в плоска тава и загладете. Тавата, която използвах аз беше с размери 20/30 сантиметра.

Поставете тавата в хладилник за няколко часа, за да стегне.

 

През това време пригответе крема.

Сложете пакетчето желатин в чаша с вода, за да набъбне.

Сложете млякото със захарта в касерола на котлона.

Когато загрее, дръпнете касеролата настрани и добавете сместа от жълтъци и нишесте при непрекъснато бъркане.

Върнете на котлона докато се сгъсти. Добавете кравето масло и етеричното масло.

Разтворете желатина на водна баня и го добавете в тенджерата.

Свалете от котлона.

 

Начупете бисквитите на малки парченца.

В купа поставете стреч фолио по стените, за да можете по - лесно да отлепите тортата.

Изсипете част от крема, поръсете с начупени бисквити, отново сложете крем, начупени бисквити и пак крем.

Сложете купата в хладилник за няколко часа, за да стегне.

 

След като стегне я извадете от формата внимателно и обърнете.

Покрийте с разбита до твърди върхове сметана.

От пласта със сладко, които направихте оформете звездички с помощта на формичка.

Декорирайте със звездички върху пласта съъс сметана, звезден анасон и прясна мента.

 

Върнете тортата в хладилник.

Приятен апетит!

*автор на  рецептата и снимките е  Габриела Цулин . С благодарност за вдъхновението и Коледния дух ! Прекрасно допълнение към трапезата.

** препратка към сайта на Габриела Цулин с оригиналната рецепта .