Преди две седмица , Доволен клиент в лицето на една дама - Чанита Ангелова , ни изпрати кадри на приготвен от нея хляб с бяло брашно от спелта .Обеща ни й рецептата , която споделяме с Вас.
"Здравейте отново :)
Както обещах, изпращам по-долу рецептата за хляба:
Продукти :
Начин на пригтовяне :
Смесвам в купа всички продукти без солта и разбърквам, докато се смесят добре. Оставям настрана за около 20-30 мин.
След това слагам солта и започвам да меся.
Лично аз не прехвърлям на кухненския плот, а меся директно в купата, като леко си намокрям ръката от време на време. С бялото брашно от спелта се получава чудесно, защото още на този съвсем начален етап, тестото е много еластично и въпреки че е с по-висока хидратация, много лесно се отделя от стените на купата и не лепне.
Покривам купата и оставям тестото да втасва. След около 20-30 мин. правя няколко издърпвания и прегъвания в купата за по-голяма сила и еластичност на тестото. Пак
покривам и оставям. След 20-30 мин. правя нова серия издърпвания и сгъвания. Правя общо 4 такива серии.
След последната серия оставям тестото да втаса за още около 40 мин., след което оформям на плота и прехвърлям или в панер за втасване, поръсен с брашно (правя смес
от оризово и царевично), или както в този случай прехвърлих директно в съда за печене върху хартия и покрих да втаса за още около 40 мин.
Преди да сложа да пека, наръсих брашно върху тестото (използвах царевично) и направих разрези с остър нож.
Тъй като избрах този път да пека в йенска тенджера, не съм загрявала предварително фурната, а сложих в студена фурна и след това включих на 220 градуса.
Пека около 20-25 мин. или докато видя, че тестото заплашително се е надигнало чак до капака и няма вече място къде да расте нагоре
Намалям фурната на 200 градуса и пека до златиста коричка. Изваждам и оставям да се охлади върху решетка.
Разрязвам хляба чак когато е само леко топъл (ако има кой да чака ).
Изпращам снимки и как изглежда разрязан.
Поздрави и пожелания за прекрасен ден на всички! "
Ние от Перун , Благодарим сърдечно за рецептата и кадрите , с видимо , чудесен резултат.
* Обезателно, ще изпробваме рецептата , а Вие