Продукти :
Порции : 12 порции
Време за приготвяне : 155 мин.
Приготвяне :
Първата стъпка от рецептата за лесен хляб с кисело мляко и брашно от спелта е подготовката на маята. В топла, но не гореща вода, натрошавате маята, добавяте и меда и оставяте на страна докато сместа шупне и увеличи поне двойно обема си.
Пресявате брашното, заедно със солта. Правите кладенче в брашното, след което в него добавяте сместа с маята, разбитото кисело мляко и олиото. Замесвате тесто, слагате го в купа, намазвате леко с мазнина, покривате с прозрачно фолио и го оставяте да втаса на топло за около час.
Премесвате отново втасалото тесто, оформяте го като топка и го слагате в тава. Оставя да втаса още 30-тина минути. С нож правите разрез във втасалия хляб. Печете за около 40 минути на 200 градуса, докато придобие апетитен апетитна златиста коричка.
* Рецептата е предоставена с любезното съдействие на Супичка , а е изпълнена от П.Желков! Благодарим Ви...