Крекери с брашно от спелта и сушени домати


Продукти
- 2 1/2 чаени чаши брашно от спелта
- 1 чаена чаша овесени ядки
- 1 чаена чаша студена вода
- 15бр сушени домати
- 1 чаена лъжица бакпулвер
- 3 чаени лъжици сол
- 1 чаена лъжица захар
- 4 супени лъжици зехтин
- 2 супени лъжици сусам
Порции
- 10 порции
Време
- приготвяне 10 минути
- за втасване 30
- изпичане 30
Приготвяне
В купа разбърквате всички сухи съставки - пълнозърнесто брашно от спелта Перун, сол, захар, овесени ядки. След това добавете водата, зехтина и сушените домати нарязани наситно и замесете тесто. След като тестото е замесено го намажете с мазнина, покрийте го с опаковъчно фолио и го оставете за почине за около 30-40 минути.
След 30-40 минути поставетена кухненския плот хартия за печене, поръсете я с брашно и върху нея разточете ½ от тестото на тънък кора. Поръсете със сусама и отново разточете леко с точилката, за да залепнат семенцата сусам по-добре. С остър нож направете разрези. Имайте предвид, че тъй като тестото е много лепкаво, не може да се разреже добре, целта на правенето на разрезите е само да се фиксират линиите, където ще се начупят крекерите, след като се изпечат.
Печете пълнозърнестите крекери със спелта в предварително загрята на 160 градуса фурна за около 30 минути докато се изпекат добре. След като крекерите за изпечени и изстинали ги начупете.
Вижте още рецепти със спелта в блога на Супичка!