В купа разбърквате всички сухи съставки - пълнозърнесто брашно от спелта Перун, сол, захар, овесени ядки. След това добавете водата, зехтина и сушените домати нарязани наситно и замесете тесто. След като тестото е замесено го намажете с мазнина, покрийте го с опаковъчно фолио и го оставете за почине за около 30-40 минути.
След 30-40 минути поставетена кухненския плот хартия за печене, поръсете я с брашно и върху нея разточете ½ от тестото на тънък кора. Поръсете със сусама и отново разточете леко с точилката, за да залепнат семенцата сусам по-добре. С остър нож направете разрези. Имайте предвид, че тъй като тестото е много лепкаво, не може да се разреже добре, целта на правенето на разрезите е само да се фиксират линиите, където ще се начупят крекерите, след като се изпечат.
Печете пълнозърнестите крекери със спелта в предварително загрята на 160 градуса фурна за около 30 минути докато се изпекат добре. След като крекерите за изпечени и изстинали ги начупете.
Вижте още рецепти със спелта в блога на Супичка!