Козунак с брашно от спелта и шоколад


Продукти :
- брашно от спелта - 650 грама бяло брашно Перун
- прясно мляко - 200 мл
- яйца - 4 броя
- захар - 1 чаена чаша
- краве масло - 120 грама
- суха мая - 7 грама ( или 1/2 кубче)
- ванилии - 1 брой
- ром - 1 есенция или 1 супена лъжица ром
- сол - 1 чаена лъжица
- шоколад - 100 грама
Порции : Два Козунака
Време за приготвяне :
- 30 минути - подготовка ;
- 120 минути - втасване ;
- 30 минути - печене ;
Приготвяне :
Пухкавите козунаци са в центъра на вниманието на Великден. По повод Великден дори хората, които по принцип не месят домашен хляб, събират сили и избират своята рецепта за домашни козунаци. Рецептата за козунак с брашно от спелта и шоколад е още една лесна рецепта за приготвяне на козунак, която може да изберете, ако държите на здравословните рецепти и високите вкусови качества, както и на пълноценното хранене. Брашното от спелта, каквото е нашето бяло, е с много добри качества при печене, тестото приготвено с брашно от спелта е еластично и гъвкаво, което го прави особено подходящо за приготвяне на козунаци.
1. Първата стъпка от рецептата за козунак с брашно от спелта и шоколад е подготовката на сместа с маята. В голяма купа изсипвате 4-5 супени лъжици от брашното, 1 супена лъжица захар, солта и маята, след което ги разбърквате. Добавяте към тях прясното мляко, което сте загрели и разбърквате добре, оставяте сместа да удвои обема си, така ще се активира маята.
2. Междувременно разтопявате кравето масло на водна баня, а яйцата разбивате много добре с останалата захар, ванилията и есенцията ром. Пресявате брашното. Към активираната мая, добавяте разбитите яйца със захарта и брашното и омесвате тесто. Малко по малко, при непрекъснато месене добавяте и разтопеното краве масло. Месете тестото на намазнен плот, като месите, докато тестото поеме изцяло маслото. Намазвате найлонова торта с олио и слагате с нея омесеното тесто. Поставете торбата за тестото да втаса в купа, или тенджера на топло място, докато удови, а дори и утрои обема си.
3.Докато тестото за козунак с брашно от спелта втасва, нарежете на ситно шоколада, като е най-добре да ползвате шоколад за готвене. Козуначеното тесто получено от посочените съставки е достатъчно за 2 големи или 4 по-малки козунака. Ако ще приготвите два козунака, то разпределете готовото втасало тесто на две части. От всяка част оформете три топки, а всяка топка разточете на фитил. След като притиснете фитила с пръсти и поръсете по цялата му дължина с нарязания на ситно шоколад. След това завийте така, че шоколадът да остане като плънка. По този начин оформете и другите два фитила. От трите фитила сплетете плитка. Оставете така оформения козунак в тава, в която сте поставили хартия за печене и оставете козунака да втаса за минимум 30 минути. След като козунаците втасат ги намажете с разбит жълтък и поръсете обилно със захар. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 30 минути, или докато придобият апетитен златист цвят.
* Изпълнението на рецептата и снимките са любезно предоставени от Супичка
ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ !