Този сайт използва бисквитки (Cookies). Ако продължите да използвате сайта приемаме, че сте съгласни с използването на бисквитки. Научете повече за тях и се запознайте с политиката ни за защита на личните Ви данни тук

Козунак с брашно от спелта и шоколад

Козунак с брашно от спелта и шоколад

facebook thumb

Продукти : 

  • брашно от спелта - 650 грама бяло брашно Перун
  • прясно мляко - 200 мл
  • яйца -  4 броя
  • захар - 1 чаена чаша
  • краве масло - 120 грама
  • суха мая - 7 грама ( или 1/2 кубче)
  • ванилии - 1 брой
  • ром -  1 есенция или 1 супена лъжица ром
  • сол - 1 чаена лъжица
  • шоколад -  100 грама

Порции :  Два Козунака 

Време за приготвяне : 

  • 30 минути - подготовка ;
  • 120 минути -  втасване ;
  • 30 минути - печене ;

Приготвяне : 

Пухкавите козунаци са в центъра на вниманието на Великден. По повод Великден дори хората, които по принцип не месят домашен хляб, събират сили и избират своята рецепта за домашни козунаци. Рецептата за козунак с брашно от спелта и шоколад е още една лесна рецепта за приготвяне на козунак, която може да изберете, ако държите на здравословните рецепти и високите вкусови качества, както и на пълноценното хранене. Брашното от спелта, каквото е нашето бяло,  е с много добри качества при печене, тестото приготвено с брашно от спелта е еластично и гъвкаво, което го прави особено подходящо за приготвяне на козунаци.

1. Първата стъпка от рецептата за козунак с брашно от спелта и шоколад е подготовката на сместа с маята. В голяма купа изсипвате 4-5 супени лъжици от брашното, 1 супена лъжица захар, солта и маята, след което ги разбърквате. Добавяте към тях прясното мляко, което сте загрели и разбърквате добре, оставяте сместа да удвои обема си, така ще се активира маята.

2. Междувременно разтопявате кравето масло на водна баня, а яйцата разбивате много добре с останалата захар, ванилията и есенцията ром. Пресявате брашното. Към активираната мая, добавяте разбитите яйца със захарта и брашното и омесвате тесто. Малко по малко, при непрекъснато месене добавяте и разтопеното краве масло. Месете тестото на намазнен плот, като месите, докато тестото поеме изцяло маслото. Намазвате найлонова торта с олио и слагате с нея омесеното тесто. Поставете торбата за тестото да втаса в купа, или тенджера на топло място, докато удови, а дори и утрои обема си.

3.Докато тестото за козунак с брашно от спелта втасва, нарежете на ситно шоколада, като е най-добре да ползвате шоколад за готвене. Козуначеното тесто получено от посочените съставки е достатъчно за 2 големи или 4 по-малки козунака. Ако ще приготвите два козунака, то разпределете готовото втасало тесто на две части. От всяка част оформете три топки, а всяка топка разточете на фитил. След като притиснете фитила с пръсти и поръсете по цялата му дължина с нарязания на ситно шоколад. След това завийте така, че шоколадът да остане като плънка. По този начин оформете и другите два фитила. От трите фитила сплетете плитка. Оставете така оформения козунак в тава, в която сте поставили хартия за печене и оставете козунака да втаса за минимум 30 минути. След като козунаците втасат ги намажете с разбит жълтък и поръсете обилно със захар. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 30 минути, или докато придобият апетитен златист цвят.
 

* Изпълнението на рецептата и снимките са любезно предоставени от Супичка  

ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ !