Баница с ръчно точени кори и плънка от телешка кайма
Баница с ръчно точени кори и плънка от телешка кайма
Продукти:
за тестото:
- 400 грама бяло пшенично брашно PERUN
- 300 милилитра топла вода
- 15 милилитра ябълков оцет
- 30 милилитра зехтин екстра върджин
- 15 грама келтска сол
за плънката:
- 3 яйца
- 250 грама телешка кайма
- 200 грама краве кашкавал
- 10 грама келтска сол
- 1/2 чаена лъжичка черен пипер
- 1/2 чаена лъжичка кимион
Приготвяне:
Пресейте брашното в дълбока купа. Добавете останалите продукти за тестото и замесете меко тесто. Покрийте го със стреч фолио и оставете тестото да си почине за половин час.
След това разделете тестото на 5-6 еднакви по големина топки и ги разточете на тънко - като лист хартия.
Всеки един лист изпечете в предварително загрята на 200 градуса фурна.
Трябва да изглеждат ето така след изпичане:
След това пригответе плънката като сложите в купа продуктите и ги разбъркате добре до хомогенизиране.
Намажете тава с диаметър 26 сантиметра с мазнина.
Сложете една кора. Напръскайте с вода с малко зехтин в нея.
Аз сложих в купичка 200 милилитра топла вода с две супени лъжици зехтин.
Отгоре поставете плънка, след това отново кора, която сте напръскали с вода, плънка и т.н. докато корите и плънката свършат.
Завършете с кора, която сте напръскали с вода с мазнина.
Отгоре полейте с тънка струйка зехтин.
Печете на 180 градуса за 20-25 минути.
След изпичане извадете тавата от фурната и покрийте с хавлиена кърпа до пълното изстиване.
Приятен апетит!
* рецептата е предоставена с любезното съдействие на Габриела Цулин