Има ли нещо по-вкусно от баницата на баба ? Днес ще си приготвим домашна баничка с точени кори. Със съдействието на Перун
Ето какво ще ни е нужно!
Продукти:
За тестото:
За намазване:
за плънката:
Порции:
Време за приготвяне:
Начин на приготвяне:
В купа изсипваме по-голямата част от брашното със солта, разбъркваме и правим кладенче в средата.
В кладенчето добавяме яйцето, водата и маслото. Разбъркваме. Добавяме остатъка от брашното и месим за около 10 минути на ръка. Тестото трябва да стане много меко и да не лепне, изключително приятно за работа.
Разделяме го на 6-8 равни части, от които оформяме топки. Така ще се получат 2 банички. Поставяме ги върху набрашнена памучна кърпа. Покриваме ги с найлоново фолио и ги оставяме да си починат за 30 мин.
След което, върху набрашнена повърхност разточваме с точилка първата топка. По време на разточването поръсваме периодично кората с брашно. В крайна сметка трябва да получим кръгла полупрозрачна кора.
Поръсваме равномерно с плънка. Започваме да я навиваме на руло от едната страна и стигаме до половината/средата на кората. След това по същия начин навиваме от срещуположната страна (така че 2 те навити части да се срещнат в средата). Внимателно взимаме единия край и навиваме на охлюв в центъра на намаслена тава.
Същите действия повтаряме и с другите кори.
Намазваме навитата баница с чисто масло. Печем на 180 градуса до готовност
* рецептата е предоставена с любезното съдейтвие на Малко калории с много любов