Баница с пшенично брашно и брашно от спелта
Има ли нещо по-вкусно от баницата на баба ? Днес ще си приготвим домашна баничка с точени кори. Със съдействието на Перун
Ето какво ще ни е нужно!
Продукти:
За тестото:
- Около 2-3 чаши брашно (аз смесих бяло пшенично с брашно от Спелта)
- 1 голямо яйце??
- 3 с.л.краве масло
- 1 ч.ч. хладка вода
- 1 ч.л. сол
За намазване:
- 200 гр чисто масло
- допълнително брашно за разточване
за плънката:
- 3 яйца, разбити
- 400 гр твърдо сирене, натрошено
- Щипка сода за хляб
Порции:
- 10-12 парчета
Време за приготвяне:
- приготовление на корите и плънката - 50 минути
- изпичане на 180 градуса - до готовност
Начин на приготвяне:
В купа изсипваме по-голямата част от брашното със солта, разбъркваме и правим кладенче в средата.
В кладенчето добавяме яйцето, водата и маслото. Разбъркваме. Добавяме остатъка от брашното и месим за около 10 минути на ръка. Тестото трябва да стане много меко и да не лепне, изключително приятно за работа.
Разделяме го на 6-8 равни части, от които оформяме топки. Така ще се получат 2 банички. Поставяме ги върху набрашнена памучна кърпа. Покриваме ги с найлоново фолио и ги оставяме да си починат за 30 мин.
След което, върху набрашнена повърхност разточваме с точилка първата топка. По време на разточването поръсваме периодично кората с брашно. В крайна сметка трябва да получим кръгла полупрозрачна кора.
Поръсваме равномерно с плънка. Започваме да я навиваме на руло от едната страна и стигаме до половината/средата на кората. След това по същия начин навиваме от срещуположната страна (така че 2 те навити части да се срещнат в средата). Внимателно взимаме единия край и навиваме на охлюв в центъра на намаслена тава.
Същите действия повтаряме и с другите кори.
Намазваме навитата баница с чисто масло. Печем на 180 градуса до готовност
* рецептата е предоставена с любезното съдейтвие на Малко калории с много любов