Този сайт използва бисквитки (Cookies). Ако продължите да използвате сайта приемаме, че сте съгласни с използването на бисквитки. Научете повече за тях и се запознайте с политиката ни за защита на личните Ви данни тук

Хляб от спелта

Хляб от спелта

Продукти

  •     600 г брашно от спелта
  •     1 суп. лъжица мед
  •     1 суп. лъжица зехтин (аз ползвах сусамово олио)
  •     300 мл топла вода
  •     2 ч.л. суха мая
  •     семена за поръсване - сусам, мак, овесени ядки

Порции

  •     1 хляб /около 15 филии

Време

  •     приготвяне на тестото 20 минути
  •     за втасване 1 час и половина
  •     за второто втасване20 минути
  •     изпичане 40-45 минути


Приготвяне

Ако имате машина за хляб, ползвайте нея, тъй като е по-лесно. Но и да нямате, месете на ръка, не е проблем. Сложете топлата вода, разтворете меда в нея. Сложете зехтина, брашното, маята и разбърквайте.

Оформете тестото и завийте на топло за около 1 час може и час и половина, за да втаса хубаво. Ако извадите тестото и то лепне, добавете още брашно, докато стане меко и гладко. В оригиналната рецепта водата е повече - 400 мл, но това е твърде много и трудно се оформя тесто, което да не лепне, затова я намалих.

В купа сложете семената - ленено, маково, малко овесени ядки и потопете тестото в тях. Доста по-лесно е така, отколкото да ги ръсете отгоре. Поставете го в тава, покрийте го с кърпа и оставете да втаса още веднъж за около 20 минути. Изпечете хляба в предварително загрята фурна на 180 С за около 40-45 минути.

Охладете и нарежете на филийки. Да ви е сладко!