Хляб от спелта
Продукти
- 600 г брашно от спелта
- 1 суп. лъжица мед
- 1 суп. лъжица зехтин (аз ползвах сусамово олио)
- 300 мл топла вода
- 2 ч.л. суха мая
- семена за поръсване - сусам, мак, овесени ядки
Порции
- 1 хляб /около 15 филии
Време
- приготвяне на тестото 20 минути
- за втасване 1 час и половина
- за второто втасване20 минути
- изпичане 40-45 минути
Приготвяне
Ако имате машина за хляб, ползвайте нея, тъй като е по-лесно. Но и да нямате, месете на ръка, не е проблем. Сложете топлата вода, разтворете меда в нея. Сложете зехтина, брашното, маята и разбърквайте.
Оформете тестото и завийте на топло за около 1 час може и час и половина, за да втаса хубаво. Ако извадите тестото и то лепне, добавете още брашно, докато стане меко и гладко. В оригиналната рецепта водата е повече - 400 мл, но това е твърде много и трудно се оформя тесто, което да не лепне, затова я намалих.
В купа сложете семената - ленено, маково, малко овесени ядки и потопете тестото в тях. Доста по-лесно е така, отколкото да ги ръсете отгоре. Поставете го в тава, покрийте го с кърпа и оставете да втаса още веднъж за около 20 минути. Изпечете хляба в предварително загрята фурна на 180 С за около 40-45 минути.
Охладете и нарежете на филийки. Да ви е сладко!